вівторок, 17 березня 2020 р.

Природознавство

Прочитайте і запам'ятайте. Перекажіть батькам. 

Плазуни та земноводні

-Сьогоднішня зустріч приготувала нам нове дослідження та проблему. Використовуючи ключові слова: тіло вкрите шкірою, яка завжди зволожена слизом; живуть у воді та на суші; пересуваються, плазуючи по землі; шкіра вкрита роговими лусочками, поміркуйте, хто буде об’єктом нашого дослідження. (Земноводні, плазуни.) Яку проблему, на вашу думку, потрібно дослідити? (Де   проживають, якого розміру бувають, чим харчуються, яке значення мають у природі.)
Відгадайте загадку. 
Під водою ця тварина
Плаває, немов рибина,
А на березі – ти ба! –
Жвавим м’ячиком стриба.
Зелененька, як трава,
І співає «Ква-ква-ква». (Жаба.)
Земноводні. Тіло вкрите шкірою, яка завжди зволожена слизом. Живуть у воді та на суші. Земноводні (амфібії) – група тварин, яка налічує близько 6 тисяч видів. В Україні мешкає 20 видів земноводних. До земноводних належать жаба, ропуха, квакша, тритон, саламандра тощо. 
Тісний зв’язок земноводних із водою, а також будова і спосіб життя їхніх личинок свідчать про походження цих тварин від риб. Вдалося знайти скам’янілі рештки вимерлих земноводних. Зверху їх вкривала луска. А їхній череп нагадував череп кистеперих риб.
Учені встановили, що перші земноводні з’явилися понад 300 млн. років тому і були першими тваринами, що вийшли з води на сушу.
Земноводні відрізняються розмірами, забарвленням, будовою та формою тіла. У тритона та саламандри тіло видовжене, є хвіст і дві пари ніг однакової довжини, у жаб та ропух. Квакш широке тіло, є голова, тулуб, задні ноги довші, ніж передні, хвіст відсутній.
Тіло земноводних вкрите вологою шкірою – це їхня істотна ознака. Шкіра зволожується завдяки слизу, який виробляється залозами, що містяться в ній і захищають її від пересихання. Якщо шкіра пересохне, тварина загине.
Живляться земноводні переважно комахами. У жаб довгий липкий язик, за допомогою якого вони ловлять комах у повітрі. У раціон також може входити молодь риб, а найбільш великі можуть полювати на пташенят водоплавних птахів і дрібних гризунів, що потрапили у воду.
Розмноження та розвиток жаб та інших земноводних відбувається у воді. Вони відкладають у воду ікринки. З ікринок виходять пуголовки. Пуголовки перетворюються на жабенят, які дихають киснем повітря.
За розміром жаби дуже різноманітні. Найменша у світі жаба має дожину тіла всього 8,5 мм, а живе вона на Кубі. Гігантська жаба Голіаф є найбільшою представницею свого виду. Її максимальна довжина 36 см, а маса може перевищувати 3 кг. У Голіафа дуже міцні ноги, завдяки яким ця жаба може стрибати більше як на 3 метри.
Тритон живе у вологих, затінених місцях. Загальна довжина тіла сягає 8см, половина з котрих припадає на хвіст.

– Про кого буде йти мова далі вам допоможуть дізнатися відгадки до ось цих загадок.
Кістяну сорочку маю
І ніколи не знімаю, –
У сорочку- костомаху
Я ховаюся від страху. (Черепаха)

Має жало ядовите,
Як мотузка в’ється.
Спритна, влучна та холодна.
Як вона зоветься? (Змія)

Хто таку тварину знає:
Губить хвіст, коли втікає,
Не шукає й не пита,
Хто знайшов її хвоста,
Бо секрет для себе має –
Хвіст швиденько відростає. (Ящірка)

Велетенський і страшенний
Є на світі звір зелений,
Зуби гострі, наче ніж –
Утікайте всі скоріш!
Бо живе у річці Ніл
Злий і хижий …(крокодил).
Плазуни – холоднокровні тварини з розміром тіла від декількох сантиметрів до 10 м. У світі відомо близько 8 тисяч видів плазунів. В Україні налічується 23 види (11 видів змій, 11 видів ящірок та 1 виду черепах). На суші плазуни рухаються «плазуючи», тобто тягнуть своє тіло по землі.
Плазуни пересуваються, плазуючи по землі. Хоча в ящірок є і ноги, але вони теж волочать тіло по землі. Шкіра вкрита роговими лусочками, які надійно захищають від пересихання.
Ящірки і змії поїдають комах, мишей, слимаків. Більшість черепах живляться рослинами. Крокодили полюють на птахів і звірів.
Плазуни розмножуються на суші, відкладаючи у ямки яйця.
Висновки
  • Земноводні і плазуни є їжею для багатьох птахів, звірів. Самі поїдають безліч шкідників сільського господарства.
  • Деяких жаб, змій, черепах і крокодилів людина вживає в їжу.
  • Отруту змій людина використовує для виготовлення ліків.
  • Завдяки земноводним вчені зробили багато відкриттів, тому у багатьох містах жабам споруджено пам’ятники.

Українська мова

Правило с.123, впр. 294, впр. 296. Визнач число іменників.

Математика

с. 165 №45,  с. 166 №51, №52, №54

Немає коментарів:

Дописати коментар